SALAM PENGENALAN

Assalamualaikum,


Salam perkenalan, mak long sebenar nya nie orang Terengganu tapi kini dah hampir puluhan tahun duk kat Pahang, anak-anak pun semua dah jadi orang Pahang ( lahir kat Pahang),


Orang kata kalau dah tua-tua nie patut duk kat rumah aje kan, tapi mak long tak boleh duk kat rumah bak kata org terengganu Basa Tok Le Duk Diam......hahaha.



Ok lah berbalik pada perkhidmatan atau lebih senang kerja mak long nie....sebenarnya mak long tukang urut (perempuan aje) selain tu mak long juga ada bekalkan anak pokok / benih pokok2 herba antarannya:


Pokok Stevia (daun gula) - ada 2 gred (variasi), Pokok Emas Secotek - pelbagai variasi, Pokok Kunyi Hitam - yang nie power, Pokok Ajaib - yang ni memang ajaib, makan sebiji buahnya, limau nipis sebiji jadi manis, Pokok Mahkota Dewa - semangkin popular kini, Pokok Tembaga Suasa - penawar utama patah-patah, Pokok Sarang Semut - penawar power resdung, Senduduk Putih, Senduduk Biru, Tebu Gajah - Penawar kencing manis, Dll lagi


Nak maklumat lanjut call aje Mak Long (0169334126) atau Penal Penasihat dan Promosi MakLongJareHerba, en Badrul (sms-0139194796) nagasuci79@yahoo.com.my


Thursday, 17 March 2011

NENAS BATU


1. Mengecutkan rahim selepas bersalin, sekaligus 

    menjadikan ibu-ibu awet muda.

2. Kalau rajin amal, tak perlu lagi jamu atau majun Di

    dalamnya sudah terkandung berbagai-bagai 
    khasiat.

3. Bagi ibu yang baru bersalin, untuk mengecutkan 

    perlu ambil seminggu sekali sahaja.

4. Boleh jadikan ubat untuk jarangkan anak – minum

    selama tempoh hendak menjarangkan anak.

5. Melawaskan kencing.

6. Membantu melancarkan pembuangan angin.

7. Membantu ibu-ibu yang bakal menopause.

8. Bagi yang mengalami strok, minum dan sapukan 

    pada tempat strok. Insya-Allah sembuh.

9. Jika rajin diamalkan minum air nanas batu, Insya-

    Allah 20 tahun lagi pun masih dara.

10. Baik juga untuk mengubati buasir.Minum airnya 

      selama seminggu insyaAllahakan pulih.


CARANYA
1. Basuh sehingga cuci bersih.

2. Rendam ke dalam jag berisi air panas.

3. Biarkan satu jam (sehingga buah itu tenggelam).


4. Keluarkan selepas tenggelam. Air tersebut boleh 

    digunakan sehingga 3 hari.

5. Nanas batu yang sudah direndam jangan dibuang, 

    jemur hingga kering di tempat yang ada cahaya 
    matahari, minggu depan rendam lagi.

6. Buah ini bila direndam, kelopaknya akan tertutup 

    rapat. Ia kembang kembali bila dijemur. Jika 
    kelopaknya tidak boleh kembang lagi, tanda 
    khasiatnya sudah habis dan boleh dibuang.

7. Nanas batu ini boleh digunakan sehingga setahun

    dan lebih.

No comments:

Post a Comment